08. Albrecht Dürer: Ifjú képmása

1500-1510 körül

08. Albrecht Dürer: Ifjú képmása

1500-1510 körül

Ez a titokzatos portré alig árul el valamit. Mind az alkotó, mind a modell kilétét homály fedi: szignatúra, évszám, más felirat vagy egyéb utalás, például címer, attribútum sem látható rajta.

Amit látunk, az mégis sokat mond. A férfi nyaknál záródó fekete ujjasa és szőrmével szegett köpenye a dél-német területek szokványos polgári viselete volt a 16. század elején. A modell hosszú haját fekete zsinórból készült hajháló fogja össze és rögzíti a fejtetőre. Ilyesmit csak az érett korú férfiak hordtak, de nyilvános megjelenéskor fejükön barettet is viseltek. A háló anyaga és kidolgozásának finomsága viselője társadalmi-vagyoni helyzetéről árulkodik. Az itt látható egyszerű háló, kék-fehér fonattal szegélyezett, polgárhoz illő darab.

Az élénkvörös háttér és az öltözet feketéje hatásosan emeli ki az arcot, a szemlélő figyelmét az ábrázolt személyiségére irányítva. Arcának rendkívül finoman megfestett részletei: az elgondolkodó, mégis nyílt tekintet, a bujkáló félmosoly az arcvonások aprólékos tanulmányozásáról és modell bensőséges ismeretéről tanúskodnak. Elképzelhető, hogy a portré modellje a festő családtagjai vagy közeli barátai között keresendő. Erre utal a kép egyszerűsége, az otthon használatos viselet és a személyiségre koncentráló ábrázolásmód, mely egyre hangsúlyosabbá vált a korszak német festészetében. Nem reprezentációs, hanem privátportréról van tehát szó.

MIZO COLD BREW

MIZO COLD BREW

A Mizo Coffee Selection legújabb tagja a Cold Brew, mely egy igazi kávé kuriózum.

Mitől különleges? Attól, hogy ez az első olyan kávénk, ahol a 100% arabica kávé nem a hagyományos technológiával készül.

A cold brew készítés során a kávét 10-12 órán keresztül hideg vízben áztatják, majd leszűrik. A kávéból a hideg víz egészen más aromákat és lágyabb ízt hoz ki, megtartva minden értékes tulajdonságát, koffeintartalma, ereje is érvényesül. Azért, hogy a kávézás élményét mindenki magával vihesse, a Cold Brew-t laktózmentes Mizo tejjel készítjük. Hidegen az igazi!