09. Henri de Toulouse-Lautrec: Ezek a hölgyek az ebédlőben

1893-1895

09. Henri de Toulouse-Lautrec: Ezek a hölgyek az ebédlőben

1893-1895

A 19. század utolsó harmadának művészi alkotásai, Zola és Maupassant írásai szívesen merítik témájukat a társadalom perifériáján élő emberek megnyomorított sorsából. Az arisztokrata családból származó Toulouse-Lautrec gyermekkori balesetéből visszamaradó torz testalkata folytán maga is kirekesztve érezte magát az egészséges emberek nagyvilági társadalmából. A századvégi Párizs éjszakai életének közerkölcsön kívül eső világában találta meg kedvelt modelljeit. A Montmartre füstös mulatói és különös titokzatosságba burkolódzó táncosnői mellett iróniával, ugyanakkor mély rokonszenvvel ragadta meg a prostituáltak emberi méltóságra emelt hétköznapjait.
Képeinek egyik gyakori helyszíne az 1895-ben megnyílt Rue des Moulins-beli nyilvánosház. Az éles lélektani megfigyeléssel rögzített jellegzetes gesztusok, karakteres arckifejezések révén a bordély egy-egy kokottja több képén is felismerhető. A hölgyek az ebédlőben karikaturisztikusan bemutatott szereplői között is van, akit név szerint ismerünk. Az asztaltársasághoz tartozó negyedik személy csak a tükörben látható: a kompozíciónak ez a merész elrendezése a fényképek rögtönzött beállítására emlékeztet. A gyors, vázlatszerű ecsethúzásoktól több helyen szabadon maradt karton színe, nyers anyagszerűségével és meleg tónusával szervesen illeszkedik a kompozíció atmoszférájába. A dinamikus festéstechnika, a kevés színnel árnyalt sziluettek, a lényegre törő tömörséggel megragadott környezet a festő szecessziós plakátjainak hangulatát idézi.

MIZO COLD BREW

MIZO COLD BREW

A Mizo Coffee Selection legújabb tagja a Cold Brew, mely egy igazi kávé kuriózum.

Mitől különleges? Attól, hogy ez az első olyan kávénk, ahol a 100% arabica kávé nem a hagyományos technológiával készül.

A cold brew készítés során a kávét 10-12 órán keresztül hideg vízben áztatják, majd leszűrik. A kávéból a hideg víz egészen más aromákat és lágyabb ízt hoz ki, megtartva minden értékes tulajdonságát, koffeintartalma, ereje is érvényesül. Azért, hogy a kávézás élményét mindenki magával vihesse, a Cold Brew-t laktózmentes Mizo tejjel készítjük. Hidegen az igazi!