10. Szinyei Merse Pál: Léghajó

1878

10. Szinyei Merse Pál: Léghajó

1878

Az ember először hőlégballonnal emelkedett sikeresen a levegőbe. A szó szerint felemelő érzést Jean-François Pilâtre de Rozier francia fizikus és François d’Arlandes márki élhette át elsőként, az Etienne-Jacques és Joseph-Michel Montgolfier által jegyzett hőlégballonnal 1783 novemberében, Franciaországban. Az urak egy 9 kilométeres utat tettek meg 100 méter magasan Párizs felett a 14,5 méter átmérőjű óriási gömbbel.
Az eseményt majd’ száz évvel később Szinyei Merse Pál Léghajó című alkotásán láthatjuk viszont. A művész egyik legeredetibb festői ötletének inspirációjául sógora, Probstner Béla 1878-ban tett utazása szolgált: Szinyei feleségének, Zsófiának a testvére egészen a Távol-Keletig eljutott a léghajóval! Innen ered a mű eredeti címe is, azaz „Probstner Béla búcsút int Sárosnak”. A nagyszabású nyugat-európai, majd távol-keleti körút során néhány évig Japánban is élt az úriember.
Az optimista hangulatú festmény az emberi gondolatok száguldásának és a művészi szabadságnak a szimbóluma – mégsem távolodik kozmikus magasságokba, hanem a föld közelében marad. A repülés mindig is a művészet legtitokzatosabb, s talán éppen ezért igen népszerű motívumai közé tartozott és tartozik: gondoljunk a görög mitológia Ikaroszára vagy Leonardo da Vinci repülő szerkezeteire – mondjuk úgy, hogy a repülés művészetére.

MIZO LAKTÓZMENTES CAPPUCCINO

MIZO LAKTÓZMENTES CAPPUCCINO

Az egyik legkedveltebb kávékülönlegesség, 100% arabica kávéból, sok Mizo tejjel elegyítve. Fogyasztását a nap bármely szakában ajánljuk, akár reggeli mellé, akár a délutáni felfrissüléshez.

Laktózérzékeny fogyasztóinkra gondolva laktózmentes Mizo tejjel készítjük, hogy mindenki élvezhesse a Mizo Cappuccino élményét!