21. Henri de Toulouse-Lautrec: A zsoké

1899

21. Henri de Toulouse-Lautrec: A zsoké

1899

Barátai még akkor is megpróbálták megbízáshoz juttatni Lautrecet, amikor a festő 1899 elején több hónapot egy pszichiátriai klinikán töltött. A nyomdász Henri Stern közvetítette a kevéssé ismert kiadó felkérését egy lóverseny témájú mappa elkészítésére. A terv nem valósult meg, mindössze egy litográfiát adtak ki. A kompozíciót két hátulnézetből ábrázolt zsoké tölti ki, a távolban felsejlő szélmalmok segítségével azonosítható a helyszín, az egyik leghíresebb lóversenypálya, Longchamp. Lautrec a sebesség megragadására összpontosított. A két zsoké kissé elemelkedik a nyeregből, biztos kézzel tartja a gyeplőt, így ösztökélve a lovát. A közelebbi ló hatalmas tompora szinte berobban a képtérbe, erős rövidülésben megrajzolt feje már a következő pillanatot érzékelteti. A hátulnézet, a ló átlós irányú mozdulata, a képszél által levágott hátsó ló japán hatásról valló művészi eszközei a gyors haladás benyomását keltik a nézőben.

MIZO DOPPIO

MIZO DOPPIO

Azoknak, akiknek egy espresso kevés ahhoz, hogy beinduljon a nap! Egy igazi ébresztő a korán kelőknek, a nehezen ébredőknek és az erős kávét kedvelőknek.

A Mizo Doppio egy igazi napindító. Erejét a 100% arabica kávéból készült dupla adag espresso adja, harmonikus karakterét a laktózmentes Mizo tej teszi teljessé, kellemes, édes ízéről pedig cukor helyett édesítőszerekkel gondoskodtunk.