25. Munkácsy Mihály: Ásító inas

1868-1869

25. Munkácsy Mihály: Ásító inas

1868-1869

Munkácsy Mihály festménye, az Ásító inas, pontosabban az ásító inast ábrázoló fejtanulmány a magyar festészet egyik legismertebb műve. Talán egyetlen kép sincs a 19. századi magyar festészetben, ami ennyire hétköznapi, s szinte illetlen témát ábrázolna: egy ásító fiatal legény szinte zavaró közelségből láttatott arcát. Az ásító fiút aztán Munkácsy egész alakos képen is megfestette. Érdekes azonban, hogy a mester egy-egy arcra, figurára koncentráló tanulmányai sokkal kifejezőbbek, mint a részletekben gazdag végső kompozíciók. Ez a karakteres fejtanulmány is többet mond el az inasévek emlékeiből, mint az egész alakos alkotás, amely életképszerűen ábrázolja a hajnalban ágyából kikelő, nyújtózkodó, nehéz sorsú inast. Az itt látható tanulmány az arcra összpontosítva lényegre törőbben ragadja meg az egyébként hétköznapinak mondható jelenetet.
A különféle arckifejezések, így az ásítás helyes megragadása is, régóta az akadémiai oktatás szerves részét képezte. Az ilyen és ehhez hasonló ábrázolásokkal a festők a fiziognómiában való jártasságukat bizonyíthatták. Munkácsy is ismerte ezt az akadémiai gyakorlatot. A tanulmányfej előbb Almássy Taszilóhoz került, aki Munkácsyval együtt festőnövendék volt Düsseldorfban. Tőle vásárolta meg – több másik Munkácsy-tanulmánnyal egyetemben – a Szépművészeti Múzeum 1900-ban.

MIZO FLAT WHITE

MIZO FLAT WHITE

Találkoztál már ezzel az ausztrál kávékülönlegességgel? Mi elhoztuk neked! A Mizo Coffee Selection egyik legerősebb tagja. Alapja egy jó erős espresso, finom zsírdús Mizo tejjel keverve.

Legyen szó kirándulásról, hosszúra nyúló értekezletről vagy a héten a harmadik vizsgáról, ez a kávé felfrissít bárhol, bármikor!